Om Peter Pan

 

Vem gillar inte en glad orädd kille som dessutom kan flyga? Det gör vi! Följ med oss på äventyr i Peter Pans värld – allt som behövs är lite älvstoft och att du tror!

 

Vår pjäs har sin början i en helt vanlig barnkammare i ett helt vanligt hus i en helt vanlig stad, där storasyster Lena berättar sagor för sina två yngre bröder, John och Mikael. Favoritsagan handlar om Peter Pan som kan flyga, bor i landet Ingenstans, slåss mot pirater och gör i övrigt bara det han har lust med. Och han vill absolut inte bli vuxen!

 

Peter Pan älskar också att lyssna till sagor och den saga han gillar allra mest är den som handlar om honom själv. En kväll händer det märkliga saker i barnkammaren. Peter Pan som brukar tjuvlyssna vid barnkammarfönstret har blivit av med sin skugga och tar sig in genom fönstret för att leta rätt på den…

Manus: Hanna Angenius och Maria Angenius
Sångtexter: Maria Angenius

 

Vi spelar Peter Pan söndagen den 9 mars kl 14.00 på Jarl Kullescenen i Ängelholm. Föreställningen varar cirka två timmar inklusive paus. Den här gången sätter vi upp Peter Pan som välgörenhetsföreställning och skänker överskottet till svenska FN-förbundets Flicka-kampanj. 

 

Läs mer om Flicka-kampanjen!

 

Info om biljetter finns här!

 

Författaren J M Barrie

Peter Pan skrevs av Sir James Matthew Barrie, författare och dramatiker som föddes den 9 maj 1860 i Kirriemuir i Skottland och dog 19 juni 1937 i London.

 

Peter Pan skrevs av författaren J.M. Barrie

Peter Pan skrevs av författaren J.M. Barrie

J M Barries uppväxt
Barrie växte upp i en vävarfamilj och var nummer nio i en syskonskara med tio barn. Under sina första sex levnadsår växte Barrie upp i skuggan av sin mors kärlek till sin äldre bror David. När David precis skulle fylla fjorton omkom han tragiskt i en skridskoolycka. Deras mor försökte söka tröst genom att i sitt inre bevara David som en evigt ung pojke. Det var från detta Barrie många år senare hämtade inspiration till den eviga barndom som Peter Pan personifierar. Barrie försökte desperat att ersätta David i sin mors liv och bli lika älskad som honom.

 

Wendy blir till
Barrie gifte sig 1894 med skådespelerskan Mary Ansell men de fick aldrig några egna barn. Dock hade Barrie många barn som vänner, bl  a en flicka som hette Margaret Henley, som dog vid sex års ålder. Hon kallade Barrie för ”my friendy”, men eftersom hon inte kunde prata rent så lät det mer som ”fwendy” eller ”Wendy” som hjältinnan heter i den engelska originalversionen av Peter Pan. Efter succén med Peter Pan blev Wendy ett mycket populärt namn i Storbritannien, och är så fortfarande idag.

 

Pojkar stark inspirationskälla
1897 träffade Barrie Llewelyn Davies och hennes fem söner i Kensington Gardens. Han utvecklade en stark vänskap med föräldrarna och barnen. Inspirerad av pojkarnas lekar skrev han boken The Boy Castaways som var föregångaren till Peter Pan. Båda pojkarnas föräldrar dog tragiskt i cancer när pojkarna fortfarande var unga och Barrie blev deras förmyndare. Hans liv med pojkarna var troligtvis den starkaste inspirationskällan till Peter Pan som han skrev 1904.

 

Peter Pan lever vidare
1929 donerade Barrie copyrighten till Peter Pan och framtida inkomster från denna till barnsjukhuset Great Ormond Street Hospital i London. Gåvan blev av ännu större betydelse för sjukhuset när Walt Disney Studios 1953 baserade en tecknad långfilm på Peter Pan. I sjukhusets regi arrangeras årligen aktiviteter på temat Peter Pan.

 

Filmen Finding Neverland från 2004, med Johnny Depp i huvudrollen, handlar om Barries liv.

You must be logged in to post a comment.